Vertrouwenspersoon worden
Mag iedereen vertrouwenspersoon worden? En wat zijn de kwaliteiten van een goed vertrouwenspersoon?
Mag iedereen vertrouwenspersoon worden? En wat zijn de kwaliteiten van een goed vertrouwenspersoon?
Om vertrouwenspersoon te worden, is opleiding tot vertrouwenspersoon nodig. Deze duurt drie tot vijf dagen. Tijdens deze opleiding leer je onder andere ongewenste omgangsvormen herkennen, wat de taken van een vertrouwenspersoon zijn en juridische aspecten en trajecten die je een werknemer kan bieden.
Wie kan er vertrouwenspersoon worden?
Niet iedereen binnen de organisatie kan vertrouwenspersoon worden. Dit heeft te maken met de functie die de vertrouwenspersoon binnen de organisatie heeft. Deze moet toegankelijk en onafhankelijk kunnen werken. Daarom zijn werkgevers en leidinggevenden uitgesloten om de functie te vervullen. Daarnaast is het belangrijk dat de rol van vertrouwenspersoon niet botst met de andere functie die deze persoon bekleed. Het is daarom ook niet aan te raden om als HR-manager, jurist of medewerker van de medezeggenschapsraad vertrouwenspersoon te worden.
De rol van de vertrouwenspersoon
- De vertrouwenspersoon biedt opvang aan werknemers die zijn lastiggevallen.
- De vertrouwenspersoon denkt mee over oplossingen voor het ongewenste gedrag en begeleidt de werknemer bij een klachtenprocedure of doorverwijzing naar andere instanties.
- De vertrouwenspersoon doet pro-actief aan voorlichting en preventie. Ook houdt de vertrouwenspersoon een sluitende administratie bij.
Manieren om vertrouwenspersoon te worden
Iedereen die vertrouwenspersoon wil worden moet een opleiding tot vertrouwenspersoon volgen. Tijdens deze opleiding wordt geleerd om ongewenste omgangsvormen te herkennen, het toepassen van verschillende gesprekstechnieken en alles over de juridische aspecten en trajecten. Ook leer je omgaan met een emotioneel persoon, maar ook met de gevolgen van onveilig en ongewenst gedrag op de werkvloer. Om de opleiding te volgen, wordt minimaal MBO+ niveau aanbevolen.
Kenmerken van een goede vertrouwenspersoon
Je denkt eraan vertrouwenspersoon te worden. Maar past dit wel bij jou? Wat zijn de kenmerken van een goede vertrouwenspersoon? Hieronder vind je een lijst met eigenschappen die je wel nodig hebt, maar die tijdens een opleiding tot vertrouwenspersoon lastig te leren zijn.
- Je bent sociaal, mensen voelen zich vertrouwd bij je.
- Je hebt een groot empathisch vermogen en krijgt snel inzicht in de emoties van andere personen.
- Je bent integer. Dit is erg belangrijk, omdat je veel te horen krijgt binnen de organisatie. Dit is vertrouwelijke informatie. Veel bedrijven kiezen daarom ook voor een extern vertrouwenspersoon. Deze lijkt verder weg te staan van de organisatie en voelt daarmee voor veel medewerkers veiliger.
Veel bedrijven kiezen daarom ook voor een extern vertrouwenspersoon. Deze lijkt verder weg te staan van de organisatie, en daarmee voor veel medewerkers veiliger. Wil je externe vertrouwenspersoon worden? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken om bij ons aan te sluiten.