Op de werkvloer

Misstanden bij de NPO openbaar gemaakt

Het langverwachte onderzoeksrapport naar de misstanden en grensoverschrijdend gedrag binnen de publieke omroep / NPO is eindelijk openbaar gemaakt. De onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen, onder leiding van oud-minister Martijn van Rijn, komt met schokkende feiten en aantallen.

Grensoverschrijdendgedrag. Een man die de bovenarm van een vrouw vastpakt en zij legt haar hand daarop, aan haar lichaamshouding is te zien dat er geen consent is.

De misstanden bij De Wereld Draait Door (DWDD) waren aanleiding om een breder onderzoek in te stellen naar de werkcultuur binnen de publieke omroep. De signalen waren aanwezig dat er meer speelde dan enkel de bekende voorvallen bij DWDD. Het rapport, met als titel niets gezien, niets gehoord, niets gedaan”, geeft een inkijkje in de misstanden. Hoe vaak het voor komt, hoeveel mensen er hinder van ondervinden cq. slachtoffer zijn en overall geeft het een goed beeld van de (angst)cultuur en sfeer die er heerst.

Schokkende cijfers NPO

  • 3 op de 4 respondenten gaven aan te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, “als doelwit of getuige”. Dat komt neer op 1484 medewerkers.
  • In totaal reageerden 1996 mensen op een oproep om een vragenlijst in te vullen over hun werkervaringen in die periode.
  • 90 procent van de circa 200 medewerkers die door de commissie werden gesproken ziet falend leiderschap als belangrijkste oorzaak van grensoverschrijdend gedrag.
  • Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag die uit het rapport naar voren komen zijn roddelen, belachelijk maken, het schenden van vertrouwelijkheid, verbaal geweld, verbale intimidatie van vrouwelijke collega’s en discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, etniciteit of huidskleur.

De directies bij de omroepen waren volgens de commissie op de hoogte van de werk gerelateerde risico’s en vanaf de werkvloer en vanuit P&O-afdelingen kwamen “indringende signalen”.

Maar die werden niet goed opgepakt, schrijft de commissie. “Op alle niveaus is te veel weggekeken door leidinggevenden, organisatieprofessionals, toezichthouders bij de omroepen en de NPO.” Een belangrijke aanbeveling in het rapport is dan ook om leiderschapscompetenties te ontwikkelen en de P&O-afdelingen te versterken.

“Bij een gezonde cultuur hoort de openheid van je durven uitspreken, en daarover geen angst hebben”, zei Van Rijn bij de presentatie. “Gezonde organisaties kenmerken zich niet door de afwezigheid van conflicten, maar in de wijze waarop wordt geacteerd wanneer zo’n conflictsituatie dreigt of optreedt. Dat is te weinig gebeurd.”

Hoe zit dit bij jouw bedrijf?

Hoe is de cultuur binnen jouw bedrijf? Vast (hopelijk) een stuk gezonder dan bij de publieke omroep. Maar er is ongetwijfeld ook een hoop wat je niet weet, ook al streef je naar een gezonde en veilige werksfeer en ben je als leidinggevende benaderbaar voor je medewerkers. Bij goed werkgeverschap hoort ook (laagdrempelige) toegang tot een (externe) vertrouwenspersoon. Er zijn altijd medewerkers die niet de stap durven te zetten richting leidinggevende of HR. En wat als het probleem juist speelt met leidinggevende of HR? Daarnaast kan de stap naar een interne vertrouwenspersoon ook te groot zijn.

Externe vertrouwenspersoon

Voor deze mensen biedt een vertrouwenspersoon uitkomst. De vertrouwenspersoon is er voor de medewerker, de eerste opvang, het aanhoren (en uitdiepen) van het verhaal, het issue helder krijgen, om daarna te zoeken naar een mogelijke oplossing of stopzetting van (structureel) grensoverschrijdend gedrag. Het mooiste is natuurlijk als je dit soort perikelen als bij de NPO voor kunt zijn en hier direct al actie op kunt ondernemen. Gun je medewerkers om prettig in hun (werk-)vel te zitten.

Heb je behoefte om na het lezen van deze blog te sparren, neem dan contact met ons op of laat hieronder je gegevens achter zodat wij contact met jou op kunnen nemen. Naar wens sturen we je een voorstel voor het toegankelijk maken van externe vertrouwenspersonen voor jouw organisatie.

Extern vertrouwenspersoon inschakelen?

Met ons Vertrouwenspersoon Pakket hebben jouw medewerkers 24/7 toegang tot een gecertificeerd extern vertrouwenspersoon.

Andere relevante blogs

We hebben meer inspirerende blogs geschreven. Hiernaast staan er twee waarvan we verwachten dat ze in de smaak vallen.

Bekijk alle blogs