Wat is een gecertificeerd vertrouwenspersoon?
Een gecertificeerd vertrouwenspersoon is een persoon die de juiste opleiding(en) met goed gevolg heeft volbracht. Er zijn in Nederland meerdere aanbieders die opleidingen tot vertrouwenspersoon aanbieden. Bij een dergelijke opleiding moet je al gauw denken aan een investering van €1.500 qua budget en 2 à 3 dagen aan tijdsinvestering.
Voor veel organisaties is het daarom de overweging of zij een medewerker een opleiding tot vertrouwenspersoon laten doen, of dat zij een extern vertrouwenspersoon inhuren. Tijdens een dergelijke opleiding wordt toegelicht wat de rol is van een vertrouwenspersoon en hoe je met bepaalde issues om kan gaan. De opleiding bestaat voor een gedeelte uit theorie en een gedeelte ‘praktijk’ waarbij je samen met een medecursist een gesprek nabootst. Wanneer iemand de opleiding met goed gevolg heeft voltooid ontvangt deze een certificaat. De vertrouwenspersoon kan zich vervolgens inschrijven bij het LVV, de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen. Deze inschrijving staat garant voor bepaalde beroepseisen die zijn vastgelegd.
Of de organisatie nu kiest voor een interne of een externe vertrouwenspersoon, het is belangrijk dat de vertrouwenspersoon aan een aantal eigenschappen voldoet. Denk hierbij aan de volgende eigenschappen:
- Toegankelijk;
- Neutraal;
- Integer;
- Empatisch;
- Luistervaardig;
- Verstandig;
- Rijk aan levenservaring.
Deze eigenschappen samen maken dat iemand een goede basis heeft om vertrouwenspersoon te worden.
Hoe word je een gecertificeerd vertrouwenspersoon?
Certificering voor de rol van vertrouwenspersoon behaal je door het volgen van de basisopleiding vertrouwenspersoon. Je leert tijdens deze opleiding meer over gespreksvoering, wetgeving, ongewenst gedrag en de beperkingen van de rol als vertrouwenspersoon, want ook een vertrouwenspersoon is gebonden aan regels.
Er zijn in Nederland meerdere opleiders die een opleiding tot vertrouwenspersoon aanbieden. Het is bij het kiezen van een opleiding verstandig om goed te kijken naar de mogelijkheden tot inschrijven bij de LVV. De LVV is een grote en bekende beroepsorganisatie die garant staat voor een bepaalde kwaliteitseis. De LVV biedt zelf ook een certificeringsprogramma aan. Om je te kunnen inschrijven als vertrouwenspersoon bij het LVV is het een vereiste om na het volgen van een opleiding tot vertrouwenspersoon ook een landelijk examen met goed gevolg te volbrengen.
Certificering en educatie
Met alleen een certificering tot vertrouwenspersoon ben je er niet. Het is belangrijk (en verplicht om je certificering te houden), om gebruik te maken van nascholing en intervisie. De LVV en andere beroepsverenigingen organiseren hiervoor cursussen en workshops om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden.
Uiteraard is ook het opdoen van werkervaring essentieel. Gespreksvoering is bij uitstek iets dat je moet blijven doen en om te onderhouden. Als gecertificeerd vertrouwenspersoon kun je aan de slag binnen je eigen organisatie. Ook is het mogelijk om als zelfstandig adviseur aan de slag te gaan bij andere organisaties.
Is een certificering voor een vertrouwenspersoon verplicht?
Om aan de slag te gaan als vertrouwenspersoon binnen je eigen organisatie is het veelal niet wettelijk verplicht om gecertificeerd te zijn. Het echter wel zeer sterk aanbevolen. Het is echt belangrijk dat de vertrouwenspersoon binnen de organisatie weet wat de verantwoordelijkheden en verplichtingen van een vertrouwenspersoon zijn wanneer er (ernstige) issues naar boven komen. De vertrouwenspersoon is aan regels gebonden en mag ook niet alles doet wat hij/zij misschien wel graag zou willen. Hier moet je van op de hoogte zijn om een traject niet om een verkeerde manier te beïnvloeden.
Certificering van een vertrouwenspersoon staat garant voor kwaliteit en professionaliteit.
De meerwaarde voor de werkgever
Het aanbieden van een gecertificeerd vertrouwenspersoon aan de medewerkers van een organisatie heeft verschillende voordelen.
- Goed werkgeverschap: natuurlijk wil je als werkgever een prettige werkplek bieden en uitstralen voor je medewerkers. Door het aanbieden van een gecertificeerd vertrouwenspersoon geef je aan dat je dit onderwerp serieus neemt.
- Duidelijkheid: Certificering van de vertrouwenspersoon zorgt dat er geen discussie is over de professionaliteit of kennis/kunde van deze persoon.
- Lager ziekteverzuim: Doordat medewerkers in gesprek kunnen met iemand zullen ze zich minder snel ziek melden.
- Prettige bedrijfscultuur: doordat eventuele onrust in de kiem gesmoord kan worden voorkom je excessen en een negatieve cultuuromslag.
De meerwaarde voor de medewerker
Ook als medewerker is van van enorme meerwaarde als jouw werkgever je de mogelijkheid geeft om in gesprek te gaan met een gecertificeerd vertrouwenspersoon.
- Veilige werksfeer: de mogelijkheid om in gesprek te gaan zorgt ervoor dat issues opgelost kunnen worden.
- Professionaliteit: in gesprek gaan met een gecertificeerd vertrouwenspersoon geeft je de zekerheid dat je te maken hebt met een ervaren professional.
- Ervaring: een externe gecertificeerd vertrouwenspersoon is op de hoogte van vergelijkbare situaties waardoor deze je beter van dienst kan zijn.
De meerwaarde voor de vertrouwenspersoon
Als vertrouwenspersoon heeft het hebben van een geaccrediteerde certificering ook een grote meerwaarde. Denk aan onderstaande punten:
- Vakbekwaamheid: er is duidelijkheid over jouw kennis van zaken.
- Meer werkmogelijkheden: als je aan de slag wil als extern vertrouwenspersoon voor verschillende organisaties vergroot het je kansen wanneer je de juiste opleiding en certificering hebt. Dit is vaak een vereiste van organisaties.
- Altijd up-to-date kennis: om je certificering te behouden moet je je kennis op pijl houden. Door intervisies en scholingen ben je dus altijd up-to-date.
De rol van de vertrouwenspersoon
Een externe vertrouwenspersoon is er voor een medewerker wanneer er issues spelen waarmee ze niet naar bv. een collega of leidinggevende kunnen/durven stappen. De werkgever communiceert duidelijk binnen de organisatie in welke gevallen medewerkers in gesprek kunnen met een vertrouwenspersoon. Dit gaat veelal over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Als de medewerker besluit om een melding te maken kunnen ze samen in gesprek gaan. Tijdens dit gesprek zal de vertrouwenspersoon een luisterend oor bieden. De medewerker en de vertrouwenspersoon bespreken vervolgens samen de vervolgstappen. Een vervolgstap in het traject kan bijvoorbeeld zijn om samen met de betrokkenen in gesprek te gaan. De vertrouwenspersoon kan de medewerker ondersteunen tijdens zo’n gesprek. Het is daarbij belangrijk om te weten dat de vertrouwenspersoon niet het woord voert tijdens zo’n gesprek. De medewerker blijft altijd in de lead.
Als een extern vertrouwenspersoon mag werken voor meerdere bedrijven heeft deze persoon veel ervaring in gespreksvoering. Een dag uit het leven van een vertrouwenspersoon kan op deze manier heel afwisselend zijn.
Met ons Vertrouwenspersoon Pakket hebben jouw medewerkers 24/7 toegang tot een gecertificeerd extern vertrouwenspersoon.